maniatakos

Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται στην Αθήνα, σε μεγάλη έκταση, έργα του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη. Γι’ αυτό και η επιλογή τους έγινε στο πλαίσιο μιας αντίληψης για αναδρομική έκθεση: περισσότερα από σαράντα ζωγραφικά έργα βυθού και τριάντα περίπου αγάλματα ποικίλων διαστάσεων σε μπρούτζο, γύψο και κερί θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Ανάμεσα σ’ εκείνα που καθιστούν τον Γιάννη Μανιατάκο μοναδικό στο είδος του καλλιτέχνη, η εμμονική καταγραφή υποθαλάσσιων τοπίων σε ζωγραφικό καμβά.  Ένας ζωγράφος-δύτης, λοιπόν, ένας μείζων γλύπτης αλλά και μια εξέχουσα φιγούρα δασκάλου που παρέμεινε μ’ αυτή του την ιδιότητα πάνω από τριάντα χρόνια στο νησί της Τήνου. Πρόκειται για μια σημαντική περίπτωση μοναχικού δημιουργού, που προτεραιότητά του στάθηκε η κοινωνική προσφορά και η εκπαιδευτική δραστηριότητα παράλληλα με την θρησκευτική προσήλωση στην εξάσκηση της τέχνης του. Έτσι, ποτέ δεν αφιέρωσε χρόνο στην 
προβολή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου του. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, το γλυπτό  του Δημητρίου Φαληρέα, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, και κοσμεί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Έτσι, οι πολίτες των Αθηνών θα έχουν τη σπάνια δυνατότητα να τον «ανακαλύψουν» για πρώτη φορά.   

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών,

Ι. Παπαρρηγοπούλου 7,

Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Εγκαίνια: 7 Απριλίου 2016 και ώρα  19:00
Διάρκεια: 7 Απριλίου - 9 Μαϊου 2016
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη