Photo2 KOA18 19 Nikos Krikelis p

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έρχεται για μία μόνο βραδιά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 19 Μαρτίου με τρεις ελληνικές πρεμιέρες που οδηγούν τον ορχηστρικό ήχο σε αναπάντεχες κατευθύνσεις. Ο Δημήτρης Σκύλλας, ο πρώτος Έλληνας συνθέτης με ανάθεση της ΒΒC Symphony Orchestra, η Καλλιόπη Τσουπάκη με την πιο τιμητική συνθετική διάκριση της Ολλανδίας (Composer Laureate), η Χάια Τσέρνοβιν με σημαντικότατες διεθνείς συνθετικές διακρίσεις και βραβεία, παρουσιάζουν ηχοχρώματα που αναδύονται από το βάθος του μουσικού χρόνου. Αρχαιότητα, Βυζάντιο και Αναγέννηση διαποτίζουν τα έργα της Καλλιόπης Τσουπάκη και του Δημήτρη Σκύλλα, ενώ η Χάια Τσέρνοβιν χειρίζεται με ξεχωριστή μαεστρία τον ακουστικό χώρο και τις αισθήσεις μας.

O τίτλος του νέου έργου της Καλλιόπης Τσουπάκη, “Salto di Saffo”, αναφέρεται στον μύθο που θέλει τη Σαπφώ να αυτοκτονεί πηδώντας από ένα απόκρημνο ακρωτήριο της Λευκάδας, τον οποίο η συνθέτρια συνδέει με προσωπικές αναμνήσεις από το πρώτο της ταξίδι στην Ολλανδία. Η Τσουπάκη δημιουργεί αντιφωνικές σχέσεις στη συνομιλία της ορχήστρας με ένα ντουέτο που συνδυάζει ένα αρχαιοελληνικό όργανο (αυλός του Πάνα) με ένα αναγεννησιακό (φλάουτο με ράμφος), χρησιμοποιώντας στοιχεία της βυζαντινής και της μεσαιωνικής μουσικής.

Η γραφή της Χάια Τσέρνοβιν, άλλοτε αραχνοΰφαντη και άλλοτε δυναμική, δημιουργεί συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα σε ορχηστρικούς όγκους, συλλαμβάνοντας την κίνηση του ήχου στον χώρο με έναν σαγηνευτικά δεξιοτεχνικό τρόπο που αιχμαλωτίζει την προσοχή και εντείνει την ακρόαση.

Ο Δημήτρης Σκύλλας, έχοντας στον πυρήνα της μουσικής του σκέψης ύμνους από τα Εγκώμια και τον Επιτάφιο, το ηπειρώτικο μοιρολόι και την αρχαία τραγωδία, δημιουργεί ένα σύγχρονο συμφωνικό άκουσμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στις έννοιες του ιερού και του τελετουργικού θρήνου, σε παραγγελία της BBC Symphony Orchestra και της Στέγης.

Συντελεστές:

Σολίστες: Erik Bosgraaf (φλάουτο με ράμφος), Matthijs Koene (αυλός του Πάνα)

Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

 

Έργα:

“Salto di Saffo” (2018), Καλλιόπη Τσουπάκη

“At the Fringe of our Gaze” (2012-13), Chaya Czernowin

“Kyrie Eleison” (2019), Δημήτρης Σκύλλας

Διαβάστε περισσότερα

Το “Salto di Saffo” είναι μια παραγγελία του οργανισμού Stichting Omroep Muziek για τη σειρά συναυλιών ZaterdagMatinee. H πρεμιέρα του έργου δόθηκε από τη Radio Filharmonisch Orkest υπό τη διεύθυνση του Markus Stenz στην Concertgebouw του Άμστερνταμ, στις 6 Οκτωβρίου 2018.

Το “At the Fringe of our Gaze” γράφτηκε για τον Daniel Barenboim και την West-Eastern Divan Orchestra (WEDO). H πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 18 Αυγούστου 2013 στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης.

Το “Kyrie Eleison” είναι μια παραγγελία της BBC Symphony Orchestra και της Στέγης. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Barbican του Λονδίνου. Την BBC Symphony Orchestra διευθύνει ο Robert Spano, νικητής 5 βραβείων Grammy.

BBC Studios

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Η πρώτη συναυλία της, ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η ΚΟΑ πραγματοποιεί πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως, στην Αθήνα, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Σημαντικότατο είναι το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί εντός Αθηνών, καθώς και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Richard Strauss, Felix Weingartner, Hans Knappertsbusch, Bruno Walter, Δημήτρης Μητρόπουλος, Eugen Jochum, Igor Markevitch, Lorin Maazel, Yuri Temirkanov, Michel Plasson, Vladimir Ashkenazy, Vladimir Fedoseyev, και κορυφαίοι σολίστ, όπως –ενδεικτικά– οι Arthur Rubinstein, Wilhelm Kempff, Alfred Cortot, Fritz Kreisler, Jacques Thibaud, Pablo Casals, Mstislav Rostropovich, Alfred Brendel, Daniel Barenboim, Martha Argerich, Elisabeth Leonskaya και Λεωνίδας Καβάκος, έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα.

Διευθυντές της έχουν διατελέσει, κατά το παρελθόν, οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής και Βασίλης Χριστόπουλος. Από τον Μάιο του 2014, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Στέφανος Τσιαλής.

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

19 Μαρτίου 2020, 20:30

Κεντρική Σκηνή

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 12, 17, 22 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10, 13, 18 €
Παρέα 10+ άτομα: 9, 12, 16 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €
Συνοδός ΑμεΑ: 10 €

primi sui motori con e-max