rsz alk gazing

Πώς πέρασες το φετινό καλοκαίρι, με όλες αυτές τις εμφανίσεις, ανά την Ελλάδα;

Πέρασε καταπληκτικά ανάμεσα από συναυλίες όπως πολύ καλά ξέρεις, με τραγούδια, με χρώματα, με καλούς φίλους που δίνουμε πάντα ραντεβού το καλοκαίρι, σε θέατρα και σε γήπεδα. Ήταν ένα εξαιρετικό καλοκαίρι και βέβαια συνεχίζεται μιας κι έχουμε άλλες οκτώ εμφανίσεις.

Τι περιλάμβανε το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα,  είχε κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό, ή παρουσιάζατε όλη εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξή σας που απολαύσαμε το χειμώνα;

Είναι αυτό που παίζεται όλο το καλοκαίρι, είναι αυτό που παίχτηκε και το χειμώνα. Είναι μια υπέροχη παρτίδα τένις που μπάλα είναι τα τραγούδια, τραγούδια που έχουν αγαπηθεί, τραγούδια που μας συγκινούν κι εμάς πολύ, τραγούδια που ήθελα εγώ να ακούσω από την Ελευθερία κι εκείνη από μένα, ντουέτα. Θα είναι μια πάρα πολύ όμορφη βραδιά. Έτσι κι αλλιώς η μουσική έχει αυτή την ευλογία να σβήνει το μαύρο χρώμα και να δημιουργεί ένα υπέροχο ουράνιο τόξο.

Η σύμπραξη με την Ελευθερία μας εξέπληξε, μιας κι ο χώρος σας ήθελε ανταγωνίστριες, τώρα τι επιστέγασμα έχει;

Αποδείξαμε λοιπόν περίτρανα ότι οι καλλιτέχνες ξέρουν πολύ καλά γιατί συνεργάζονται μεταξύ τους, όλα τα υπόλοιπα πάνε στην άκρη, το εγώ γίνεται εμείς και αυτό που κερδίζει τελικά είναι το τραγούδι, είναι η αγκαλιά, είναι η ευαισθησία,τα χρώματα, η μουσική, η τέχνη που ούτως ή άλλως είναι ένα καταφύγιο.

Θέλουμε οι καλλιτέχνες που θαυμάζουμε κι εκτιμούμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουν και μεγαλείο κι εσείς το αποδείξατε περίτρανα.

΄Ηταν μια πολύ ωραία συνεργασία που λυπούμαστε πολύ που φτάνει στο τέλος της, αλλά αυτό που ξεπήδησε μέσα από όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε μαζί, είναι μια πεντακάθαρη, κρυστάλλινη φιλία, η οποία επί της ουσίας ίσως είναι και πιο σημαντική από τη μία σεζόν που συνεργαστήκαμε. Αυτό που ανταλλάξαμε μεταξύ μας, τις προσωπικές μας φιλοσοφίες, ερωτήσεις κι όλα αυτά που μπορούν να απασχολούν ένα σύγχρονο άνθρωπο. Η Ελευθερία είναι ένας άνθρωπος που ειχα να τον συναντήσω σχεδόν 25 χρόνια, ήξερα βέβαια πολύ καλά τι κάνει, πως κινείται, τι καταθέτει. Κι αυτό που με εξέπληξε είναι ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, το μόνο που έχει προστεθεί είναι μια εμπειρία κι ένας υπέροχος  χρωματισμός που με τα χρόνια γίνεται φυσικά στη φωνή της, πάντα με συγκινεί και ζήλευα κάποια της τραγούδια και μου δόθηκε η ευκαιρία να τα μοιραστώ μαζί της.

Έχετε σκεφθεί να ηχογραφήσετε αυτές τις εμφανίσεις, ώστε να υπάρχουν αποτυπωμένες και να κυκλοφορήσουν στην πορεία σε cd;

Ναι και θα γίνει τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια της εμφάνισής μας, στην τεχνόπολη στο Γκάζι, αλλά δεν ξέρω ακόμα αν θα μεταφερθεί και σε  cd, ή απλώς θα μείνει στην ιστορία μέσα από ένα βίντεο.

Πως είναι να συναντάς 10 χρόνια μετά τον Νίκο Αντύπα και να προκύπτει μια «Θέα Παραδείσου»;

Χάρηκα πάρα πολύ όταν ήρθε πέρυσι ο Νίκος και μου έκανε μια πρόταση για να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Έτσι κι αλλιώς είναι εξίσου ταλαντούχος κι ευρηματικός κι αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ είναι το ότι είχε πάρα πολύ διάθεση να δουλέψει και πολύ απλά έφτιαξε μια μουσική γέφυρα κι ένωσε το παρελθόν με το παρόν.

Αναφέρεσαι στην προηγούμενη πολύ πετυχημένη σύμπραξή σας στο «Ηφαίστειο» και στην παράσταση που ακολούθησε σε Ελλάδα και 49 θέατρα σε όλο τον κόσμο. Αυτήν τη φορά όμως χωρίς τη Λίνα Νικολακοπούλου, αλλά άλλους στιχουργούς.

Ναι έτσι είναι. Τώρα έχουμε 4 γενιές στιχουργών. Από τον ποιητή το Μιχάλη Γκανά, η Λίνα Δημοπούλου, ο Νίκος Μωραϊτης, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος κι η Ελένη Φωτάκη. Πολύ απλά όλοι βάλανε τα καλά τους. Ενώθηκαν έτσι ουσιαστικά και δυνατά. Νομίζω πως είναι από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές.

Τι προσπαθήσατε να κάνετε σ’ αυτόν τον δίσκο. Ποια ήταν η κατευθυντήρια γραμμή που έδωσες στο Νίκο Αντύπα;

Νομίζω αυτά τα τραγούδια που μου έφερε ο Νίκος, κοίταξα να με συγκινούν, να ανατριχιάσω, να νιώσω αυτό που λέμε: ‘ναι μου αρέσει αυτό το τραγούδι’. Με συγκλόνισαν τα λόγια του Μιχάλη Γκανά ιδιαίτερα στο «Θέα Παραδείσου» , που περιγράφει τον έρωτα με μια ευγένεια κι ένα βάθος και μια σκληρότητα κι ένα ίσως που τρομάζει. Μετά μου έφερε η Λίνα Δημοπούλου το «Ήταν αγάπη». Θα έλεγα πως είναι ένας  δίσκος  πολύ ερωτικός  με κάποιες αιχμές που αγγίζουν πάρα πολύ τη σύγχρονη εποχή. Το «Χωριστά» η Ελένη Φωτάκη, ένα πάρα πολύ συναισθηματικό τραγούδι, ο Νίκος Μωραϊτης με τη «Γιορτή»του. Υπάρχουν κι άλλα που τόσο μου άρεσαν και με συγκίνησαν. Ότι μας διαπέρασε καταγράφτηκε σε αυτό το cd!

Τι σχεδιάζεις να κάνεις και να μας παρουσιάσεις το φετινό χειμώνα;

Υπάρχουν πάρα πολλά κι όμορφα σχέδια. Θα είναι κάτι πιο κλασικό, αλλά δεν μπορώ να σου αποκαλύψω προς το παρόν περισσότερα. Θα τα πούμε όμως σύντομα έτσι κι αλλιώς!

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μοιράζεται τις σκέψεις και τις απόψεις της, στο Νίκο Ελευθερίου 

 

primi sui motori con e-max