rsz pros eaftous photo

Αγρότης κ’ έμπορος περπατούν σ’ ελαιώνα, διαφωνώντας για τα τελευταία, «κοσμοϊστορικά» γεγονότα στην κοντινή πόλη: Σπουδαίος φίλος τους ἐκτελέστηκε. Ένας εργάτης εμφανίζεται ως απρόσμενος συνοδοιπόρος· ζητά να μάθει όσα συνέβησαν, να καταλάβει τί συντάραξε την πολιτεία κι «άλλαξε την Ιστορία», να πληροφορηθεί για το σπουδαίο φίλο... Οι δυό τους θυμούνται και διηγούνται, πότε κωμικά και πότε τραγικότατα, αισθανόμενοι πως κ’ η μνήμη ακόμα είναι επικίνδυνη, σα γίνεται συνείδηση· ιδίως, αν στο τέρμα της πορείας κρύβεται η αποκάλυψη κ’ η απολύτως προσωπική επιλογή του καθενός...

            Το έργο εκτυλίσσεται στην ελληνική ύπαιθρο -πλάι στα ελαιόδεντρα, τους αρχαίους μάρτυρες των ανθρωπίνων. Η γλώσσα: σύγχρονη, αγροτική, τραχειά και λυρική συνάμα, σκηνικά δραστική και λιτή· οι ρίζες της, στην Παράδοση τούτου του τόπου: τη λογία και δημώδη Ποίηση, τις Γραφές, την τραγική έκφραση των Αρχαίων.

Μέσω των τριών χαρακτήρων, δίχως ονόματα, μα με ξεκάθαρη θεατρική λειτουργία, δραματοποιείται η δυσκολία να εννοηθεί και να κοινωνηθεί το όντως άξιο, εκείνο που νοηματοδοτεί τη ζωή και τη θέτει σε κίνηση ως καταλύτης. Ο εργάτης έρχεται και βάζει φωτιά στις ψυχές του αγρότη και του έμπορου κ’ εκείνοι... ξεκινάνε! Πότε αναπολούν με αγάπη και θαυμασμό τα έργα του σπουδαίου, χαμένου φίλου τους -πότε τα κρίνουν ανελέητα, είτε τα έχουν κατανοήσει, είτε όχι. Φτάνουν, έτσι, οι ίδιοι στη δική τους θέση, την όποια ικανότητα και στάση τους μές στον Κόσμο.

Οδεύουν πια προς εαυτούς...

    

Σκηνοθεσία/σκηνικός διάκοσμος:

Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Παίζουν:

Πέτρος Γρύλλος (ΕΡΓΑΤΗΣ)

Κωνσταντής Ζημιανίτης (ΑΓΡΟΤΗΣ)

Νίκος Φλεσιόπουλος (ΕΜΠΟΡΟΣ)

Επιμέλεια κειμένων:

Κωνσταντίνος Μ. Μάστρακας

Μουσική:

Γιώργος Λιτσικάκης

Φωτιστική σχεδίαση:

Αλέξανδρος Πολιτάκης

Βοηθός δραματουργίας:

Τίνα Μέμου

Βιντεοσκόπηση/μοντάζ:

Στέφανος Κέκης, Αντώνης Ζαχαριάδης

 

Θέατρο ΜΠΙΠ |

Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη

 

Από 21 Απριλίου κάθε Σάββατο στις 21.00

και κάθε Κυριακή στις 19:30, διάρκεια 1 ώρα

Τιμή εισιτηρίου: 10 Ευρώ

Μειωμένη είσοδος: 5 Ευρώ

Δεκτές οι ατέλειες.

τηλ. κρατήσεων: 2130 344074

Το βιβλίο του θεατρικού έργου κυκλοφορεί απ’ τις Διορθώσεις.