videos marivo

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμπαραστέκεται στους  συμπολίτες μας που δίνουν τον αγώνα για την υγεία τους, με τους περιορισμούς, τις οικονομικές δυσκολίες και την ανασφάλεια για την εργασία τους.

 

Με τις παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής και του Άρματος Θέσπιδος, που για περισσότερο από τέσσερα χρόνια βρίσκεται κοντά σε κάθε συμπολίτη μας, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για τη διαδικτυακή παρουσίαση των προηγούμενων παραστάσεων και τη διάθεσή τους  για να συντροφεύσουν τους φίλους μας στις δύσκολες αυτές μέρες.

Αντιμετωπίσαμε το θέμα με σεβασμό στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, που καθημερινά παραβιάζονται και ευχαριστούμε τους ηθοποιούς και τους συντελεστές των παραστάσεων που με ενθουσιασμό μας δήλωσαν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτή την προσφορά, για τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Επιλέξαμε αρχικά πέντε παραστάσεις που θα προβληθούν σε σύνδεση από την ιστοσελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., www.dipethepatras.gr και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Παραστάσεις:

  • «ΕΛΙΞΙΡΙΟΝ», Α. ΤΣΕΧΩΦ, από Τρίτη 21/4, και από ώρα 19:00 έως και Παρασκευή 24/4 και ώρα 8:00.

 

  • «Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ» του Lope Felix de Vega Carpio , από Παρασκευή 24/4 και από ώρα 19:00 μέχρι και Δευτέρα 27/4 και ώρα 8:00.

 

  • «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ» του Μαριβώ, από Δευτέρα 27/4 και ώρα 19:00 μέχρι και Πέμπτη 30/4 και ώρα 8:00.

 

  • «H ZΩΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από Πέμπτη 30/4 και ώρα 19:00 μέχρι και Κυριακή 3/5 και ώρα 8:00.

 

  • «Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΩ»,του Jean Giraudoux από Κυριακή 3/5 και ώρα 19:00 μέχρι και Τετάρτη 6/5 και ώρα 8:00.

Το Κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο youtube είναι:

https://www.youtube.com/channel/UCvv_iFvaMC-0ICVUBQ_3xGQ?view_as=subscriber

 

Ελιξίριον Τσέχωφ

Μια  Πρόταση γάμου καταλήγει σε έναν τρικούβερτο καβγά για αγελαδοβοσκές  με λιποθυμίες και φιλιά.  

Μια όμορφη χήρα  ταράζεται  όταν στο σπίτι της  μπαίνει  θυμωμένος   ένας  χωριάτης  που μοιάζει με Αρκούδα  και ζητάει τα χρέη του μακαρίτη άντρας της.  Οι δυο  τους  μαλώνουν   τόσο έντονα  που καταλήγουν σε μονομαχία .  Και τότε  ερωτεύονται παράφορα.
Ο  πρόεδρος του  διοικητικού συμβουλίου  μαζί  με τον λογιστή  του, προσπαθούν  να γράψουν  ένα λόγο για την Επέτειο της τράπεζας στο γραφείο τους  και  ξαφνικά εισβάλει μια ανήμπορη  γυναίκα  που  ζητάει  τους μισθούς του άντρα της από την Νομαρχία. Μετά από διάφορα ευτράπελα  η γιορτή  για την Επέτειο καταστρέφεται.   

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης.
Σκηνικά  - Κοστούμια : Θάλεια Ιστικοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ελένη Καλαντζοπούλου , Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας

 

Η πηγή των Αμνών του Lope Felix de Vega Carpio

Πρόκειται για την πραγματική   ιστορία  των κατοίκων ενός χωριού της Ισπανίας του 1470,  όπου οι κάτοικοί του, ξεσηκώθηκαν  εναντίον του αδίστακτου διοικητή Φερνάν Γκόμεθ ντε Γκουθμάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Παρά τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν  οι κάτοικοι του,  κανείς δεν ομολόγησε την δολοφονία και η απάντησή τους  ήταν στερεότυπη: ό,τι για όλα ευθύνετο η Φουέντε Οβεχούνα, δηλαδή το χωριό.

Η κοινωνία του ισπανικού χωριού πέρασε στην ιστορία , έγινε θρύλος και αργότερα μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή από τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του ισπανικού κλασικού θεάτρου  Λόπε δε Βέγα (1562-1635) 

«Η πηγή των Αμνών» αναδείχτηκε σε «σύμβολο» των επαναστατημένων λαών . Αν και πρόκειται για ένα έργο τρυφερό και  βαθύτατα κοινωνικό, έθεσε τον προβληματισμό βασικών ζητημάτων , σχετικά με την δύναμη της εξουσίας , την πολιτική θέση του ατόμου απέναντι στους καταπιεστές αλλά και θέματα όπως η ιδιοκτησία γης, η  δυσβάσταχτη φορολογία, η διαχείριση των ατομικών ελευθεριών.

Το έργο παραμένει διαχρονικό, θέτει επί τάπητος προβλήματα που αναζητούν λύση στον παγκόσμιο χάρτη  και δίνει έμφαση  στο πολιτικό ερώτημα : Πρέπει να αποτελεί κοινωνική συνείδηση ή επαφίεται στην ατομική ηθική το καθήκον της συλλογικής ευθύνης? 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Γκάτσος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ & ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Σταύρος Τσακίρης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βασίλης Παπατσαρούχας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Θάνος Μικρούτσικος

ΣΤΙΧΟΙ: Γιώργος Μιχαηλίδης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Σωτηρόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Πέτρα Μαυρίδη

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Τίνα Παραλή 

                                        Μυρτώ Κοσμοπούλου

Mε τους:

Τάκη Χρυσικάκο,

Διονύση Βούλτσο, Μάρκο Γέττο, Φάνη Δίπλα,  Σπύρο Κουβαρδά, Ελένη  Μποζάκη, Κωνσταντίνο  Νικούλη, Δημήτρη Παγώνη, Νίκη Παύλου, Βασίλη Σιδερόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Νάνσυ Χριστοπούλου.

 

Η τρελή του Σαγιό του Jean Giraudoux

Η Ωρελί, μια εκκεντρική Παριζιάνα, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι, για να αντλήσουν το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφός του.

Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί, καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει: πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα με τη συνεργασία των φίλων της, περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και τους εγκλωβίζει σε ένα σκοτεινό υπόγειο. Έτσι, η Ωρελί, έχει τη μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Διασκευή – Δραματουργική Επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης Κλάδης, Βιβή Αλεξάνδρου.

 

H Zωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου καταγράφει με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση .
Σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον σπουδαίο επιστήμονα που κινείται ανάμεσα στη γνώση και την έρευνα αλλά  και τον αντιδογματικό , σχεδόν επαναστατικό τρόπο συμπεριφοράς του.
Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός,   επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.
Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, αποκηρύσσει την θεωρία του  συγκρούεται με την Ιερά Εξέταση και συνεχίζει την  πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. 

Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος
Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη.

Φωτισμοί:Νίκος Σωτηρόπουλος.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον Μπρεχτικό Τρόπο:Michael Seibel
Βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Αλεξανδράκη.

Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος .

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας,  Δημήτρης Καλαντζής,  Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου,
Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης , Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Καλλιβωκάς, Αναστάσιος Λέκκας, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος και οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης , Αλέξανδρος Παπούλιας

Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση  

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο  
Τάσος Σχίζας - ακορντεόν  
Νίκος Σκεπαρνιάς- κιθάρα  
Μιχάλης Δάρμας- κοντραμπάσο

 

Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης του Μαριβώ

Ο σπουδαίος Γάλλος κωμωδιογράφος στήνει μία σατανική ίντριγκα γύρω από δύο ζευγάρια που ερωτεύονται αγνοώντας το ένα  την πραγματική ταυτότητα του άλλου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταμφιέσεων με συνεχείς ανατροπές και απρόσμενες καταστάσεις, με ευτυχές τέλος. Είναι ένα έργο, ύμνος στον έρωτα, γραμμένο από έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς. Ο Μαριβώ έζησε στην Γαλλία την εποχή που μεσουρανούσε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ροκοκό και οι μεγάλοι τεχνίτες του θεάτρου ήταν  οι πρωταγωνιστές της Comedia dell’Arte.

Συγγραφέας: Μαριβώ
Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Φωτισμός: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί

Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου