THEATROP

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 2-4 & 5-7 ετών

«Ποιά είσαι του λόγου σου;» είπε η Κάμπια. Να μια δυσοίωνη αρχή για συζήτηση. Η Αλίκη αποκρίθηκε, κάπως ντροπαλά, «Ούτε και εγώ ξέρω αυτή τη στιγμή κυρία». Έχοντας αλλάξει τόσα μεγέθη μέσα σε μια μέρα, φυσικό είναι να τα έχω χαμένα». «Καθόλου», απάντησε η Κάμπια». Lewis Carroll, H Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Τα παιδιά, από τη κοιλιά των μαμάδων μέχρι την αυγή τους στο κόσμο, ανακαλύπτουν τις αισθήσεις τους και τα συναισθήματα τους, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα…! Αυτή η μεταμόρφωση απαιτεί πανέξυπνους τρόπους, δημιουργικό χρόνο και ελεύθερη φαντασία, στοιχεία που το θέατρο, το σωματικό παιχνίδι, η όραση, η αφή, η ακοή, ακόμα κι όσφρηση και η γεύση, μπορούν να αναδείξουν και να συνδυάσουν με τη χαρά, τη λύπη, την έκπληξη, το θάρρος και τον ενθουσιασμό, ταυτόχρονα! Ποιος ξέρει τι κρύβει το ξινό λεμόνι; Η γλυκιά κρέπα; Το αλμυρό αμύγδαλο; Η σκληρή γόμα; Το απαλό βαμβάκι; Το μυτερό μολύβι κι η γλιστερή φλούδα από ροδάκινο; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με ένα παραμύθι που ζωντανεύει στη σκηνή ή κοιμάται κάπου μέσα στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, στο περιβάλλον μας…

Εμψυχώτρια: Ελευθερία Παναγιωτοπούλου
Η Ελευθερία Παναγιωτοπούλου, είναι εκπαιδευτικός, Θεολόγος και έχει ειδικευτεί σε σεμινάρια εμψύχωσης θεατρικού παιχνιδιού και χοροθεατρικής κίνησης στα Χανιά και στην Πάτρα. Στην Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρακολούθησε αρχικά μαθήματα υποκριτικής τέχνης, θεατρικού παιχνιδιού και σωματικού θεάτρου, συμμετέχοντας σε παραγωγές κατά τα έτη 2010-2013, ως ηθοποιός. Επέστρεψε στη Πάτρα το 2014 και έκτοτε ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο στις παιδικές σκηνές των θεάτρων Αντίμετρο και Γραμμές Τέχνης, σε παραστάσεις με πυρήνα το παιδί και την εξέλιξη του ως αυτόφωτο ενήλικα. Ασχολήθηκε επίσης με το χοροθέατρο υπό την Όλγα Σπυράκη και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και παιδαγωγικής θεάτρου από τους Δημήτρη Καταλειφό, Κώστα Γάκη, Γιώργο Νανούρη, Περικλή Βασιλόπουλο και Γεράσιμο Ντάβαρη. Οι προσδοκίες της ως θεατρική εμψυχώτρια αντανακλούν στην αναζήτηση της χαράς, της δοτικότητας και της γνώσης, σ' ένα κόσμο που τα κρύβει τόσο έντεχνα μα και τόσο αδέξια!


Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 8-12 ετών

Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας. Maria Montessori (1870-1952)

Ο κόσμος του Λάκη Κουρετζή , το γέλιο, οι βασικές αρχές του θεάτρου, αλλά και γιατί όχι ένα νόστιμο σπιτικό κέικ, μια βόλτα στη γειτονιά, μια ωραία μουσική, ένα γνωστό παραμύθι και ό,τι άλλο προκύψει από τις ανάγκες των παιδιών, θα διαμορφώσει σταδιακά μια συνυπεύθυνη ομάδα που θα έχει κοινό όραμα με αρωγό την εμψυχώτρια του τμήματος.

Στο τέλος της χρονιάς, κι ανάλογα με την επιθυμία τους, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μια παράσταση-παρουσίαση δικής τους έμπνευσης.  Θα περάσουν απ’ όλη τη διαδικασία πρόβας, προετοιμασίας και παραγωγής και θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν. Σκοπός είναι το μάθημα και η διαδικασία των παιδιών-ηθοποιών  να λειτουργεί ως βάλσαμο στην καθημερινότητά τους.

THETROPE

Εμψυχώτρια: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
«Οι Γραμμές Τέχνης και το Θεατρικό Παιχνίδι είναι πάλι εδώ! Για να συμβούν όμορφα πράγματα: να παίξουμε, να δημιουργήσουμε, να χαρούμε, να νιώσουμε, να γελάσουμε, να συνεργαστούμε, να επικοινωνήσουμε, να ανακαλύψουμε, να εκφραστούμε, να μοιραστούμε, να επινοήσουμε, να πειραματιστούμε, να εμψυχωθούμε και να ζήσουμε σε κάθε εργαστήρι από μια καινούργια θεατρική εμπειρία. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να δεχτούμε τους μικρούς μας φίλους στο τμήμα Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού και δημιουργικής έκφρασης».


Θεατρικό παιχνίδι για εφήβους (12-17 ετών)

Όταν ο έφηβος μπορεί να εκφράσει με δημιουργικούς τρόπους όσα αισθάνεται, σκέφτεται και παρατηρεί, νιώθει ελεύθερος. Ο χορός κι η υποκριτική παρέχουν αμέριστη δυνατότητα σωματικής έκφρασης και καλλιεργούν πάντα τη φαντασία, ειδικά όταν συνοδεύονται από δημιουργική διάθεση και χαρά!

Παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός, ρυθμός και μουσική αποτελούν τα εργαλεία, μέσω των οποίων τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, ψυχοσωματικές και πνευματικές. Ο εμψυχωτής είναι πάντα κοντά για να βοηθά και να χαίρεται μαζί τους.

Ο απώτερος σκοπός του εμψυχωτή-συντονιστή της ομάδας είναι η ουσιαστική επαφή των νέων ανθρώπων με το χώρο του θεάτρου και η αξιοποίηση των γνώσεων κι εμπειριών που θα λάβουν και η εναλλαγή εικόνων και οραμάτων προς όφελος του εφήβου, με πρακτική εφαρμογή σε παρουσίαση παράστασης, στο τέλος της σεζόν…

THEATROPEX

Εμψυχωτής: Δημήτρης Χουρδούμης
Ο Δημήτρης Χουρδούμης, διακεκριμένος στην πόλη μας τόσο για το καλλιτεχνικό του ήθος, όσο και για την ρομαντική και ευαίσθητη προσέγγιση του στο χώρο του θεάτρου, έχει να επιδείξει, μεταξύ άλλων, στη μακρόχρονη παρουσία του στα τοπικά δρώμενα, ένα πλήθος παραστάσεων (Παραμύθια να τα φας στο πιάτο, Ντίλης ο μεγαλοπρεπής, Ταξίδι στο νησί των καλών τρόπων, Ολόγυρα ολότελα ολόιδιοι κοκ) που κινήθηκαν και κινούνται γύρω από τα παιδιά και τους εφήβους. Παράλληλα γράφει και σκηνοθετεί τις παιδικές παραστάσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας.

Λόγω κανονισμών Covid-19 και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε παιδιά και γονείς, ο αριθμός συμμετοχών θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί τόσο σειρά προτεραιότητας, όσο και όλοι οι σχετικοί κανόνες ασφαλείας. Σας παρακαλούμε η προσέλευση των παιδιών και γονέων να γίνεται με μάσκες!

Γραμμές Τέχνης
 (Μαιζώνος 271 Πάτρα)


Τηλέφωνα Επικοινωνίας:   2611 81 12 81   &   6937 34 17 17
 e-mail:                         Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.