12koupe

Τον καθιερωμένο πια θεσμό εμπνεύστηκε και οργάνωσε η Τατιάνα Λύγαρη με σκοπό την ανάδειξη, ενθάρρυνση και προώθηση νέων καλλιτεχνών της χώραςαπό όλες τις μορφές της Τέχνης. Πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ αποτελούν τα 12 κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας, μιας επιβατάμαξας με δώδεκα compartments, όπου νεανικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν καινοτομικά καλλιτεχνικά projects σύντομης διάρκειας για μικρές ομάδες θεατών.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, 164 ταλαντούχες νεανικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες (ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, χορογράφοι, performers, video artists, εικαστικοί, μουσικά συγκροτήματα κλπ.) έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες και ευρηματικές καλλιτεχνικές δράσεις, που αποτέλεσαν αφετηρία γνωριμίας με το μοναδικό Τρένο-Θέατρο και έναυσμα για μετέπειτα νέες συνεργασίες.

Στη φετινή διοργάνωση το Θέατρο, ο σύγχρονος Χορός, και η Video Art έχουν την τιμητική τους μαζί με μουσικές αλλά και αφηγηματικές performances.

Η κυρίαρχη θεματική των φετινών συμμετοχών δηλώνει τους προβληματισμούς και τις βαθύτερες ανησυχίες όχι μόνο των συμμετεχόντων αλλά γενικότερα των νέων σήμερα. Υπαρξιακές αναζητήσεις και αγωνίες σχετικές με την αποτύπωση του χρόνου, την έλλειψη και τη δυνατότητα ελέγχου του, τη συνύπαρξη, την ανθρώπινη επαφή, τη μνήμη, το άγχος, το υποσυνείδητο, την απελευθέρωση από φοβίες και ταμπού, τον έρωτα. Αναζητήσεις και τοποθετήσεις απέναντι σε διαχρονικά δίπολα όπως το σωστό και το λάθος, το παλιό και το καινούριο, η καταπίεση και η ελευθερία, η επιτυχία και η αποτυχία, η παιδική αθωότητα και η ενηλικίωση.

Εκτός από τον χώρο του New Wagon, το Φεστιβάλ επεκτείνεται και στα υπόλοιπα βαγόνια και την Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας, προσφέροντας σε καλλιτέχνες και επισκέπτες ένα πρωτοποριακό καλλιτεχνικό θέαμα και μία πρωτόγνωρη εμπειρία, όπου όλες οι Τέχνες συνυπάρχουν σ’ έναν απρόσμενο χώρο με απρόβλεπτο τρόπο.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 12 Μαΐου με μία ανοιχτή για τους θεατές γενική δοκιμή και συνεχίζει με ελεύθερη είσοδο, καθημερινά, έως και τις 26 Μαΐου 2019.

1

PERFORMANCES

12 έως και 26 Μαΐου καθημερινά από τις 7.30μμ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Α παραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances της κάθε ημέρας από 7.00 μμ. στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

Οι performances του Φεστιβάλ

COSMOS.0.1

χορευτική performance

Λίλιαν Αντωνίου, Μπέτυ Σαράντη

σύλληψη / χορογραφία / ερμηνεία Λίλιαν Αντωνίου, Μπέτυ Σαράντη

Ένας νέος κόσμος. Ένα νέο μέρος. Ένα νέο σύμπαν. Δύο άνθρωποι ταξιδεύουν. Ανακαλύπτουν. Συνυπάρχουν. Αντιμετωπίζουν το άγνωστο. Το «εμείς» και το «μαζί» είναι η πιο δυνατή συνθήκη στο εδώ, στο τώρα, στο αλλού, στο παντού, στο πάντα. Η λογική ή το συναίσθημα θα επικρατήσει;

2

DENSHA (電車)

χορευτική performance

Ομάδα Salmacis

χορογραφία / ερμηνεία Αγγελική Κορομπίλη, Ιωάννα Ντούρου, σκηνικάΙάκωβος Βολκώβ  μουσικοί επί σκηνής Νικόλας Ντούρος, Νεφέλη Οικονόμου

Στην Ιαπωνία τα densha (τρένα) είναι κάτι πολύ σημαντικό στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το τρένο δεν αργεί ποτέ. Τα βαγόνια είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτα, με σώματα κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο. Όλοι αποδέχονται να στριμωχτούν και να σπρωχτούν, αρκεί να φτάσουν στην ώρα τους. Δύο άνθρωποι μέσα στο τρένο έρχονται σε επαφή και «σπάνε» τις ασφυκτικές συνθήκες, την καταπίεση της ρουτίνας, την πίεση του χρόνου. Η βιασύνη ξαφνικά σταματά. Οι άνθρωποι αποκτούν χρόνο.

INBETWEEN

χορευτική performance

Παρασκευή Κάπα, Μάρθα Λιβέρη-Δαλαβέρη

ιδέα / σύλληψη Παρασκευή Κάπα  χορογραφία / ανάπτυξη υλικού Παρασκευή Κάπα, Μάρθα Λιβέρη-Δαλαβέρη  καλλιτεχνική σύμβουλος Αλεξάνδρα Μαλούτα

Η περιπλάνησή μας ερευνά το πώς αλλοιώνουν την εμπειρία μας οι χώροι που παρεμβάλλονται στην κανονική ροή της καθημερινότητας. Χώροι ‘ενδιάμεσοι’, όπως οι στοές της πόλης ή ένα βαγόνι τρένου. Οι αισθήσεις οξύνονται, η αντίληψή μας αλλοιώνεται. Τα γνωστά σημεία αναφοράς εκλείπουν. Αποπροσανατολιζόμαστε και επαναπροσδιοριζόμαστε.

MOVINGSTILL

οπτικo-ακουστική εγκατάσταση

Ιωάννης Γαρδικλής

σύλληψη ιδέας / sound design / μουσική / video Ιωάννης Γαρδικλής projection mapping / video Αναστασία Παπαθωμά  programming Δημήτρης Στέφος

Μια διαδρομή που δεν ξεκινάει ποτέ. Μια κίνηση που δεν επιτελείται. Ένα βαγόνι που δεν κύλησε στις ράγες. Ακινησία και κίνηση συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ιδέες και σκέψεις που διαγράφουν την πορεία τους μόνο μέσα στο μυαλό. Εμμονές καταδικασμένες να γυροφέρνουν στις ίδιες τοποθεσίες του ψυχισμού. Όμως, η ασφάλεια του ελέγχου εξασφαλίζει την πραγματοποίηση του ταξιδιού;

3

PRIVATEABSENCE

video dance

ΚΝdancegroup

κάμερα / μοντάζ Νικολέτα Κουτίτσα  ερμηνεία ΚΝdancegroup (Καρολίνα Θελερίτη, Νικολέτα Κουτίτσα)

Κάθε ιδιωτικό δωμάτιο μπορεί να είναι ένα σημείο συνάντησης, εφόσον υπάρχει το σωστό χρονοδιάγραμμα. Συχνά ψάχνουμε για κάτι, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, μέσα σε κάτι άλλο που έχουμε φανταστεί κάπως πιο συγκεκριμένα. Πολύ συχνά κάτι άλλο που μπορεί να θεωρηθεί παρόμοιο, μας δίνει την αίσθηση της απουσίας αυτού που τελικά πιστεύουμε ότι αναζητούμε.

RAINDROPS

video art

Eυδοκία Θωμοπούλου & DILEMMA

Ένα μουσικό-εικαστικό ταξίδι, ένα σύγχρονο video art, που αποτελεί μια διεισδυτική μουσική ματιά στον χώρο του ταξιδιού, του όνειρου και της φαντασίας. Οι Dilemma, εμπνευσμένοι από τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία και την ποίηση, εξερευνούν κρυμμένους ή απόμακρους κόσμους και προσωπικές ιστορίες, ενώ με την ευρύτητα της  μουσικής τους ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εικαστική παρέμβαση, ξεδιπλώνουν πολλαπλές ερμηνείες. Η Ευδοκία Θωμοπούλου, μέσα από τα projects The Narrative Nature of Blue και Feather of An Owl, εξερευνά με τις δελφικές εικαστικές χαρτογραφήσεις της το ρευστό, αλλά και άκρως αρχετυπικό σύμπαν του ασυνείδητου, καλώντας τον θεατή στο αέναο υπερβατικό ταξίδι.

SHE WHO ESTIMATES THE TIME OF ARRIVAL (more and more and more or just better)

θεατρική performance

Αντριάννα Μούτουλα

κείμενο / ερμηνεία Αντριάννα Μούτουλα

Τα τελευταία 6 χρόνια ταξίδεψε αμέτρητες φορές με αεροπλάνο. Σταδιακά σταμάτησε να σκέφτεται τις πιθανές μηχανικές βλάβες και τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν. Δεν ξαναδιάβασε το περιοδικό με τις οδηγίες ασφαλείας, δεν μέτρησε τις σειρές μέχρι την έξοδο και δεν προσπάθησε να καταλάβει πώς θα πρέπει να φυσήξει στο σωσίβιο αν δεν φουσκώσει μόνο του. Αντίθετα, είδε την καμπίνα του αεροπλάνου σαν μια θεατρική σκηνή όπου σε κάθε πτήση, μια καινούρια παράσταση λαμβάνει χώρα.

kp

ΑΝ

χορευτική  performance

Ομάδα Dos

ιδέα / χορογραφία / ερμηνεία Νικόλ Καφετζοπούλου, Αναστασία Παπαδάκη 

Σ’ έναν κόσμο που όλα κινούνται, ο χορός θυμίζει την ανάγκη να μπούμε σ’ ένα παλιό βαγόνι και να ταξιδέψουμε πίσω, εκεί που ξεκινά για τον καθένα ο αγώνας επιβίωσης. Μέσα από την πηγαία κίνηση εξερευνούμε αν η πορεία καθορίζει τις επιλογές μας. Τι θα συνέβαινε αν δεν προχωρούσαμε μόνο ευθεία; Τι θα γινόταν αν...

ΓΕΝΕΣΙΣ

μουσικό live

Γιώργος Βολίκας

μουσική σύνθεση / πιάνο Γιώργος Βολίκας

O μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βολίκας παρουσιάζει ζωντανά στο πιάνο τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Γένεσις», που κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική του έχει η μελωδία και το πιάνο, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμία του είναι η δημιουργία εικόνων και συναισθημάτων στο ακροατήριο.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ

αφηγηματική performance

Μαρία Πάντου

αφήγηση Μαρία Πάντου  μουσική επένδυση / αφρικανική άρπα Ματούλα Νικολοβιένη

Ποιά είναι, άραγε, η συντομότερη απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων; Μην είναι η χαρά; Μην είναι η λύπη; Και τι θα έπρεπε, στ’ αλήθεια, να γίνει για να καλυφθεί αυτή η απόσταση; Παραμύθια και ιστορίες με ήρωες και ηρωίδες που τόλμησαν να κάνουν το βήμα προς τη συνάντηση, τη σύνδεση, την αλλαγή. Και μετά, τι; Η ιστορία θα το πει υπό τους ήχους της αφρικανικής άρπας.

kpe

ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΟΥΒΑΡΙΑ

χορευτική performance

Κατερίνα Πυρινή, Νικολέτα Μιλιάτη

χορογραφία / ερμηνεία Νικολέτα Μιλιάτη, Κατερίνα Πυρινή  video Βασίλης Κυρατζής

Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η διαδρομή... Κι αν η διαδρομή είναι γεμάτη εκπλήξεις, ενοχλητικούς ήχους, ιδιότροπους συνεπιβάτες; Πώς η διαδρομή μπορεί να μετατραπεί σε μια περιπέτεια; Δύο γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους αλλά στη βάση τους τόσο ίδιες... Πώς οι μικρόκοσμοι έρχονται σε σύγκρουση και αλληλοεπιδρούν; πώς, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μέσα σ’ ένα βαγόνι τρένου, ένας επιβάτης μετουσιώνεται σ’ έναν εξερευνητή του εσωτερικού προσωπικού του ταξιδιού;

(-)ΕΜΑΣ

χορευτική performance

Ζωή Ευσταθίου

σύλληψη / χορογραφία / ερμηνεία Ζωή Ευσταθίου  μουσική σύνθεση Nathan Wouters 

Μία παράσταση εμπνευσμένη από την παρουσία του χρόνου και την απουσία των ανθρώπων. Μία ιδιαίτερη σχέση που συνδέει μία γυναίκα με τον χρόνο, τον δικό της χρόνο. Τον χρόνο που κατασκευάζει η ίδια, τον χρόνο που ελέγχει και τον χρόνο που την ελέγχει. Η μετάβαση, από μία κατάσταση «Limbo» (αδράνειας), στην απόλυτη μύηση στη συνεχή κίνηση του χρόνου.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

θεατρική διασκευή

Ομάδα Μπλεκ

σκηνοθεσία / ενδυματολογία Ομάδα Μπλεκ ερμηνεία Λένα Μποζάκη, Αλεξάν Σαριγιάν, Γιάννης Σίμος  

Όχι, δεν ΗΤΑΝ. Μια φορά κι έναν καιρό, όχι, ΕΙΝΑΙ. Μια φορά και εις τους αιώνες των αιώνων. Να γιατί ο Έρωτας, για την Αθανασία. Μια θεατρική διασκευή του κλασικού ερωτικού ποιήματος του Β. Κορνάρου.

kope

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟN EXPRESS

θεατρική performance

Άκης Φιλιός

σύλληψη / σκηνοθεσία / πρωτότυπη μουσική Άκης Φιλιός  βοηθός σκηνοθέτη ∆ήμητρα Ταρούση  ερμηνεία Αλέξια Αγαπάκη, Ιωάννα Αποστολοπούλου, Μαρία Γκιώνη, Κίμωνας Δούσης, Γιώργος Ιωσηφίδης, Αγγελική Καλησπέρη, Κατερίνα Κατάκη, Μελίνα Λεφαντζή, Κώστας Σκάντζικας, Δήμητρα Ταρούση, Άκης Φιλιός

Σ’ ένα μαγικό ταξίδι στον χωροχρόνο, μέσα στα 12 κουπέ ενός βαγονιού, 12 μοναχικοί ταξιδιώτες (θεατές-συμμετέχοντες) θα συναντήσουν διάφορους συνεπιβάτες (ηθοποιούς - performers). Βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων είναι η ανάγκη τους να σπάσουν τη σιωπή, να μοιραστούν αυτό που τους συμβαίνει, κυρίως όμως να ακούσουν τις ιστορίες των συνεπιβατών τους. Μια άκρως διαδραστική και αυτοσχεδιαστική performance επικεντρωμένη στις συζητήσεις-εξομολογήσεις μεταξύ αγνώστων, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός μοναχικού ταξιδιού.

ΙΝΤΕΚΑΛ

χορευτική performance

Ελιάν Ρουμιέ

χορογραφία / ερμηνεία Ελιάν Ρουμιέ  μουσική σύνθεση Ελένη Αράπογλου  δραματουργία Ζωή Ευσταθίου 

Η μετάβαση δεν είναι γραμμική και δεν έχει μία μόνο κατεύθυνση. Αποτελείται από μια μίξη στοιχείων όπως άλλωστε και η ελληνοσυριακή καταγωγή της performer. Με έμπνευση και επιρροές από την καταγωγή της, η καλλιτέχνιδα ερευνά ένα από τα στάδια της μετάβασης. Ένα μεταβατικό στάδιο με κύριο άξονα τον αποχαιρετισμό παρελθοντικών στοιχείων και την ελπίδα του μέλλοντος. 

ΤΟ ΑΓΧΟΣ

θεατρική performance

Ομάδα ΚΒΕΤΣ

σκηνοθεσία / ερμηνεία Αντώνης Κυριακάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Κώστας Κουτρουμπής, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ελένη Ανδρικοπούλου, Χριστίνα Ντέμου, Γιώργος Ζυγούρης

Μια αμιγώς προσωπική μελέτη πάνω στην από κοινού αφήγηση μιας ιστορίας με αφορμή τα όσα λέγονται σ’ αυτήν, και με εργαλεία τα όσα δεν τολμούν, ίσως ποτέ, να ειπωθούν. Μια performance που βασίζεται στο ΚΒΕΤΣ του Steven Berkoff.

ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

dance video

Πέπη Ζαχαροπούλου

σύλληψη / δημιουργία Πέπη Ζαχαροπούλου

ερμηνεία Ευτέρπη Βίλλη, Ειρήνη Ζαχαροπούλου, Θάλεια Ζαχαροπούλου, Δήμητρα Ζυγοκώστα, Βασιλική Τζίβα, Βάσω Τσιούνη, Αγάπη Χήτου

Μια φανταστική, διαβατήρια «τελετουργία ενηλικίωσης», με στόχο την αποτύπωση του χρόνου ως οπτική μεταβολή. Το σαπούνι σε ρόλο «χρηστικής κλεψύδρας» όχι μόνο επιβεβαιώνει την αέναη πορεία του χρόνου αλλά και μετασχηματίζεται, φέροντας ανάγλυφα τη μνήμη ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

 kop

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τηλ. 210 9237076, fax 210 9240108

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ

primi sui motori con e-max