a 4.2

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΠΡΟΣΩΠΟ, παρουσιάζει την καινούργια δράση που σχεδίασε στις μέρες της πανδημίας, για τους θεατές-ασθενείς που δεν μπορούν να είναι κοντά στο Θέατρο! 

     Δύο Ηθοποιοί, κάπου στην Αθήνα, με όχημα την παγκόσμια διαχρονική λογοτεχνία, τον «λυτρωτικό» θεατρικό και ποιητικό λόγο, ένα μικρόφωνο και μία κάμερα, φτιάχνουν μία μοναδική παράσταση κάθε φορά για τον θεατή μας, κάπου στην Ελλάδα, με μορφή τηλεδιάσκεψης, αρκεί να έχει στην διάθεση του μία "έξυπνη" συσκευή - Η/Υ, κινητό ή τάμπλετ !

     Από μια λίστα με προτεινόμενα έργα, οι ασθενείς επιλέγουν εκείνο που τους ενδιαφέρει και το έργο ζωντανεύει την ίδια στιγμή μπροστά στα μάτια τους, με τα πιο απλά και αυθεντικά μέσα που μπορεί να διαθέτει ένας ηθοποιός: το σώμα και τη φωνή του.

Η Ιστορία…

     Τον Νοέμβριο του 2014, ο Ηθοποιός Ηλίας Κουνέλας πρότεινε στο Εθνικό Θέατρο την κοινωνική θεατρική δράση Επισκεπτήριο. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις που δίνονται σε θαλάμους νοσοκομείων, για μεμονωμένο θεατή κάθε φορά γύρω από το κρεβάτι του και συνήθως σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικά στάδια ή που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, με απώτερο σκοπό, η τέχνη του θεάτρου να τους παρηγορήσει, να τους φέρει σε απενοχοποιημένη επαφή με την ασθένειά τους και να τους παρέχει χαρά και συντροφιά σε μια αμήχανη και δύσκολή στιγμή. Το Εθνικό Θέατρο στήριξε το  Επισκεπτήριο επί πέντε συναπτά έτη, ως και τις αρχές του 2020, οπότε και ξέσπασε η Πανδημία, ξεπερνώντας τις 800 παραστάσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. 

      Έπειτα από αυτή την μακρά εμπειρία, γεννήθηκε οργανικά η ανάγκη να πληθύνουν οι καλλιτέχνες και να απλωθεί η δράση σε όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδας γίνεται. Παράλληλα με την δράση Επισκεπτήριο του Εθνικού Θεάτρου, δημιουργήθηκε το 2018, από τον Οργανισμό ΠΡΟΣΩΠΟ και τους ηθοποιούς Ηλία Κουνέλα και Παναγιώτη Καμμένο, η δράση Θεατρικό Επισκεπτήριο. Από το 2018 ως και τις αρχές του 2020 το Θεατρικό Επισκεπτήριο έδωσε παραστάσεις σε νοσοκομεία και δομές της Αττικής, και της Κρήτης.

Σήμερα…

    Τον Μάρτιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και αφού τα νοσοκομεία της χώρας μπήκαν σε μία φοβερή δοκιμασία, η δράση Θεατρικό Επισκεπτήριο, ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία της. Ωστόσο, όλη την επόμενη περίοδο, τα μηνύματα που έφταναν από προσωπικές εμπειρίες και αφηγήσεις κοντινών ανθρώπων, για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση των ασθενών και η πίεση που πρέπει να αντέξουν, κυρίως λόγω της μοναξιάς που πρέπει να σηκώσουν για την προστασία τους, μας μετέδωσαν το μήνυμα - πόσο σημαντικό είναι τώρα, σε αυτήν την συγκυρία, το θέατρο να βρει τρόπο να σταθεί στο πλάι αυτών που το χρειάζονται.

     Αξιοποιώντας πόρους του Οργανισμού και βέβαια τα εργαλεία που μας δίνει πλέον η τεχνολογία, που μπορεί να φτάνει σε κάθε ασθενή, όπου κι αν βρίσκεται και κρατώντας ζωντανή την κληρονομιά του Θεατρικού Επισκεπτηρίου, με όλα τα θεατρικά μας εργαλεία ζωντανά, τις ιστορίες, τη μουσική, τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργούμε την δράση Θεατρικό Τηλε-Επισκεπτήριο, δίνοντας παραστάσεις με την μορφή τηλεδιάσκεψης σε όποιον θεατή το ζητήσει, όπου κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα, εντελώς δωρεάν, αρκεί να έχει στην διάθεση του μία "έξυπνη" συσκευή! 

Θεατρικό Τηλε-Επισκεπτήριο

Σύλληψη | Παναγιώτης Καμμένος

Ηθοποιοί | Μαρία Μενεγάκη, Παναγιώτης Καμμένος

Η παράσταση δίνεται δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης. Απευθύνεται σε θεατές – ασθενείς που την δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να βρίσκονται στο Θέατρο!