ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης έρχεται στο  "Άλσος" γιαμία και μοναδική, συλλεκτική,...

ΩΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ

ΩΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ

Η παράσταση Ωδή σε μια γάτα, ένα έργο που συνδυάζει με παιγνιώδη τρόπο το μουσικόθέατρο με τη...

Allison Russell The Returner

Allison Russell The Returner

Το δεύτερο solo album της Allison Russell μετά το “Outside Child”, ένα από...

The Chemical Brothers For That Beautiful Feeling

The Chemical Brothers For That Beautiful Feeling

Το εμβληματικό group της electronica, οι Chemical Brothers, στο νέο τους...

Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για 5 Κυριακές

Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για 5 Κυριακές

Στις 29 Οκτωβρίου του 1772, ο Carl Wilhelm Jerusalem αυτοκτονεί στην επαρχιακή πόλητου Wetzlar...

Η κασέτα του ΜΕΛΩΔΙΑ για τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Η κασέτα του ΜΕΛΩΔΙΑ για τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση επιστρέφει...

ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΑΛΕΤΡΙ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΑΛΕΤΡΙ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Μια παράσταση στα όρια του αστυνομικού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας. Η νέα παραγωγή της...

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας 2ος χρόνος

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας 2ος χρόνος

Ένα οδικό ταξίδι γεμάτο εκπληκτικάκαι σουρεαλιστικά pit stops, με χαρακτήρες που αιωρούνται στο...

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Στο Από Μηχανής Θέατρο θα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου η παράσταση «Η σημαία των...

ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ

ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ

Το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής (ΔιΚΗΜ) διοργανώνει μεγάλη συναυλία στοΜέγαρο Μουσικής...

 • ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

  ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

  Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 14:29
 • ΩΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ

  ΩΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ

  Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 11:50
 • Allison Russell The Returner

  Allison Russell The Returner

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 19:32
 • The Chemical Brothers For That Beautiful Feeling

  The Chemical Brothers For That Beautiful Feeling

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 19:29
 • Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για 5 Κυριακές

  Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για 5 Κυριακές

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 19:23
 • Η κασέτα του ΜΕΛΩΔΙΑ για τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

  Η κασέτα του ΜΕΛΩΔΙΑ για τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 18:16
 • ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΑΛΕΤΡΙ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

  ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΑΛΕΤΡΙ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 18:05
 • Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας 2ος χρόνος

  Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας 2ος χρόνος

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 13:32
 • Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

  Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

  Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 13:12
 • ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ

  ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ

  Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023 21:42

IDEALISMENES

Κορυφαία εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρέως προγράμματος εορτασμού που παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, αποτελεί η έκθεση με τίτλο  «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα. Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου (8.00 μ.μ.) στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.  Με καταγωγή από την Τρίπολη, το ζεύγος των συλλεκτών, Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Αμερική, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συλλογή του στην γενέτειρα του. 

Η έκθεση των έργων προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιασθούν εικαστικά τεκμήρια, τα οποία καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες. 

Περιλαμβάνει 67 συνολικά έργα, που παρουσιάζονται σε εννέα ενότητες, χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett που είναι από τις πιο εμβληματικές ματιές των περιηγητών του ελληνικού χώρου, ενώ ο βασικός πυρήνας της αφορά στην περίοδο της επανάστασης του 1821 και για αυτήν υπάρχει όλη η σειρά των έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου, που βασίστηκε στην αφήγηση του Μακρυγιάννη,  επίσης έργα του Reinagle από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπως και ιδεαλισμένες αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών, από καίριες στιγμές του αγών, αλλά και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, από επώνυμους ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι: Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts, εικονολογικές υπενθυμίσεις, όπως είναι η σειρά των πλοίων από τον Κογεβίνα,  ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μπόστ, που καλύπτουν πάμπολλα ιστορικά περιστατικά.  Η παρουσίαση κλείνει με τo γλυπτό “Περικεφαλαία” του Θόδωρου Παπαδημητρίου. 

Στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης σημειώνει: «Το ωραίο, στην εικαστική του έκφραση, πόθησαν και ζήτησαν και με πάθος αποθησαυρίζουν και στοργικά προστατεύουν εδώ και 20 χρόνια δύο της Τρίπολης ξεχωριστοί βλαστοί, ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, δικά μας τέκνα  που άνθισαν και καρπίζουν στα ξένα. Καρπός πολύτιμος αυτός του εικοσάχρονου μόχθου και, βέβαια, ολοζωής έρωτα οι «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου», εικαστικά τεκμήρια που απλώνονται σε τέσσερις αιώνες. Η αγάπη των δύο σπουδαίων επιστημόνων και συλλεκτών προς την καταγωγική πόλη, την Τρίπολη όλων μας, και η ευγνωμοσύνη τους προς το έπος της Τριπολιτσάς της Ελλάδος, καταθέτουν ως σπονδή την παρούσα  έκθεση των 67 θαυμαστών εικαστικών τεκμηρίων στιγμών και θυσιών και αγώνων του Ελληνισμού.» 

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελένη Καρούντζου, ονομάζει την Αρκαδία κέντρο της Πελοποννήσου και την Τρίπολη κέντρο του Μοριά, λίκνο νίκης και ελευθερίας και επισημαίνει ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις-δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανδρειοσύνη του γένους μας. Μας αφορούν όλους μας και είναι μοναδική ευκαιρία να  αναπτυχθεί μία πολιτιστική κίνηση, η οποία θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια από τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις είναι και η έκθεση του ομογενή Αρκά-Τριπολιτσιώτη Γιώργου Γαϊτανάρη.» 

Η γενική διευθύντρια και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Μεταξία Τσιρταβή (Ξένια Καλδάρα), που συμμετέχει στη διοργάνωση της έκθεσης, επισημαίνει σχετικά: «Η Συλλογή του Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα αποτελεί προσφορά στον τόπο όπου συνέβη το πρώτο και ένα από τα πλέον καθοριστικά γεγονότα της Επανάστασης. Προσφορά στην Τριπολιτσά. Συνεργαζόμαστε δυναμικά με τον Δήμο Τρίπολης, με τη Δημοτική Αρχή και με τον δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, ενισχύοντας την πολιτιστική πρωτοτυπία ταυτόχρονα με την αισθητική καλλιέργεια. Η έκθεση της συλλογής δίνει –και δίνουμε– πρωτείο και προβάδισμα ποιότητας. Η εξαιρετική ποιότητα των εικαστικών τεκμηρίων, το εύρος των οποίων καλύπτει πολλαπλά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ζήσει εκείνες τις στιγμές του Αγώνα που σήμερα μας επιτρέπουν να στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο μεγαλείο τους, στην αυταπάρνηση, στη θυσία. Στη μοίρα που μπορούν οι λαοί να παίρνουν στα χέρια τους και να διαφεντεύουν.» 

Για την έκθεση τυπώθηκε πολυσέλιδος κατάλογος. Τα κείμενα του καταλόγου επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, AICA HELLAS.

STIGMES2

Οι συλλέκτες 

Συλλέκτες των έργων είναι το ζευγάρι Γιώργος Γαϊτανάρης και Ιώ Ντόλκα, Έλληνες επιστήμονες που ζουν στην Αμερική με καταγωγή και των δυο από την Τρίπολη.  Το 2019, απονεμήθηκε στον Γιώργο Γαϊτανάρη το Prix Galien Canada, το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της φαρμακολογίας, που αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ φαρμακευτικής έρευνας. 

Η Ιώ Ντόλκα είναι  ιδρύτρια μιας πρωτοποριακής προσπάθειας στον χώρο των σπάνιων παθήσεων, η οποία έχει οδηγήσει στην βελτίωση της ζωής δεκάδων ασθενών που υποφέρουν από αυτά τα νοσήματα.

Επί μια 20ετία ο Γιώργος και η Ιώ συγκεντρώνουν έργα, τα οποία έχουν ως βάση αναφοράς τον ελληνικό κόσμο, κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας. 

Η συλλογή τους περιλαμβάνει σήμερα πολλά εικαστικά τεκμήρια και 67 από αυτά θα εκτεθούν στην έκθεση της Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης.

Διάρκεια έκθεσης: ως 3 Οκτωβρίου. Στις  7 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση θα μεταφερθεί και  θα εγκαινιαστεί  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως & Παπαρρηγοπούλου, Τρίπολη, Τ.Κ. 22131

Τηλ.: 2713 600402 & 2710 233241.  

 

ClassicRock7 300x250 1

To dakru tis panagias afisa

300X250 PARAMYTHI 2022

banner diathlasi