tα παραμύθια της Μελπομένης

tα παραμύθια της Μελπομένης

Η νέα δημιουργία των αδελφών Καλογεράκη Τα παραμύθια της Μελπομένηςπεριλαμβάνει τραγούδια και...

SINGAL TO NOISE

SINGAL TO NOISE

Η βρετανική κολεκτίβα Forced Entertainment έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιανα γιορτάσει...

Ανέστης Μαντάς - Χορέψτε Στα Τραπέζια

Ανέστης Μαντάς - Χορέψτε Στα Τραπέζια

Ο Ανέστης Μαντάς, ένας από τους ξεχωριστούς Έλληνες λαϊκούς...

RELEASE ATHENS 2024

RELEASE ATHENS 2024

Το Release Athens Festival ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε αποτελείένα από τα...

50 χρόνια, μια νύχτα

50 χρόνια, μια νύχτα

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973.Στον απόηχο...

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ

Την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί ηπρεμιέρα για την καλοκαιρινή...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ ΘΑ Σ’ΑΓΑΠΩ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ ΘΑ Σ’ΑΓΑΠΩ

  Θα σ’ αγαπώ. Ένα τραγούδι που από τη πρώτη στιγμή που το άκουσαν φίλοι καισυνεργάτες του...

O Slimane κυκλοφορεί το νέο του single Resister-What About Peace?

O Slimane κυκλοφορεί το νέο του single Resister-What About Peace?

Το τραγούδι του εκπροσώπου της Γαλλίας Slimane, που άγγιξε τις ψυχές όλων των...

ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το έργο Πολιορκημένος χρόνος, σε ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και μουσικήτου Ανδρέα Κατσιγιάννη,...

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ.… ΚΗΠΟ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ.… ΚΗΠΟ

Με τρομερούς ρυθμούς και με τόσο περίπλοκες απρόσμενες καιδιασκεδαστικές ιστορίες να...

 • tα παραμύθια της Μελπομένης

  tα παραμύθια της Μελπομένης

  Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 19:44
 • SINGAL TO NOISE

  SINGAL TO NOISE

  Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 15:35
 • Ανέστης Μαντάς - Χορέψτε Στα Τραπέζια

  Ανέστης Μαντάς - Χορέψτε Στα Τραπέζια

  Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 21:59
 • RELEASE ATHENS 2024

  RELEASE ATHENS 2024

  Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 20:47
 • 50 χρόνια, μια νύχτα

  50 χρόνια, μια νύχτα

  Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 17:31
 • Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ

  Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ

  Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 14:51
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ ΘΑ Σ’ΑΓΑΠΩ

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ ΘΑ Σ’ΑΓΑΠΩ

  Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 19:13
 • O Slimane κυκλοφορεί το νέο του single Resister-What About Peace?

  O Slimane κυκλοφορεί το νέο του single Resister-What About Peace?

  Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 18:44
 • ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

  ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

  Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 17:17
 • ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ.… ΚΗΠΟ

  ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ.… ΚΗΠΟ

  Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 15:11

IDEALISMENES

Κορυφαία εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρέως προγράμματος εορτασμού που παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, αποτελεί η έκθεση με τίτλο  «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα. Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου (8.00 μ.μ.) στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.  Με καταγωγή από την Τρίπολη, το ζεύγος των συλλεκτών, Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Αμερική, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συλλογή του στην γενέτειρα του. 

Η έκθεση των έργων προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιασθούν εικαστικά τεκμήρια, τα οποία καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες. 

Περιλαμβάνει 67 συνολικά έργα, που παρουσιάζονται σε εννέα ενότητες, χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett που είναι από τις πιο εμβληματικές ματιές των περιηγητών του ελληνικού χώρου, ενώ ο βασικός πυρήνας της αφορά στην περίοδο της επανάστασης του 1821 και για αυτήν υπάρχει όλη η σειρά των έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου, που βασίστηκε στην αφήγηση του Μακρυγιάννη,  επίσης έργα του Reinagle από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπως και ιδεαλισμένες αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών, από καίριες στιγμές του αγών, αλλά και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, από επώνυμους ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι: Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts, εικονολογικές υπενθυμίσεις, όπως είναι η σειρά των πλοίων από τον Κογεβίνα,  ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μπόστ, που καλύπτουν πάμπολλα ιστορικά περιστατικά.  Η παρουσίαση κλείνει με τo γλυπτό “Περικεφαλαία” του Θόδωρου Παπαδημητρίου. 

Στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης σημειώνει: «Το ωραίο, στην εικαστική του έκφραση, πόθησαν και ζήτησαν και με πάθος αποθησαυρίζουν και στοργικά προστατεύουν εδώ και 20 χρόνια δύο της Τρίπολης ξεχωριστοί βλαστοί, ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, δικά μας τέκνα  που άνθισαν και καρπίζουν στα ξένα. Καρπός πολύτιμος αυτός του εικοσάχρονου μόχθου και, βέβαια, ολοζωής έρωτα οι «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου», εικαστικά τεκμήρια που απλώνονται σε τέσσερις αιώνες. Η αγάπη των δύο σπουδαίων επιστημόνων και συλλεκτών προς την καταγωγική πόλη, την Τρίπολη όλων μας, και η ευγνωμοσύνη τους προς το έπος της Τριπολιτσάς της Ελλάδος, καταθέτουν ως σπονδή την παρούσα  έκθεση των 67 θαυμαστών εικαστικών τεκμηρίων στιγμών και θυσιών και αγώνων του Ελληνισμού.» 

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελένη Καρούντζου, ονομάζει την Αρκαδία κέντρο της Πελοποννήσου και την Τρίπολη κέντρο του Μοριά, λίκνο νίκης και ελευθερίας και επισημαίνει ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις-δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανδρειοσύνη του γένους μας. Μας αφορούν όλους μας και είναι μοναδική ευκαιρία να  αναπτυχθεί μία πολιτιστική κίνηση, η οποία θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια από τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις είναι και η έκθεση του ομογενή Αρκά-Τριπολιτσιώτη Γιώργου Γαϊτανάρη.» 

Η γενική διευθύντρια και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Μεταξία Τσιρταβή (Ξένια Καλδάρα), που συμμετέχει στη διοργάνωση της έκθεσης, επισημαίνει σχετικά: «Η Συλλογή του Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα αποτελεί προσφορά στον τόπο όπου συνέβη το πρώτο και ένα από τα πλέον καθοριστικά γεγονότα της Επανάστασης. Προσφορά στην Τριπολιτσά. Συνεργαζόμαστε δυναμικά με τον Δήμο Τρίπολης, με τη Δημοτική Αρχή και με τον δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, ενισχύοντας την πολιτιστική πρωτοτυπία ταυτόχρονα με την αισθητική καλλιέργεια. Η έκθεση της συλλογής δίνει –και δίνουμε– πρωτείο και προβάδισμα ποιότητας. Η εξαιρετική ποιότητα των εικαστικών τεκμηρίων, το εύρος των οποίων καλύπτει πολλαπλά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ζήσει εκείνες τις στιγμές του Αγώνα που σήμερα μας επιτρέπουν να στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο μεγαλείο τους, στην αυταπάρνηση, στη θυσία. Στη μοίρα που μπορούν οι λαοί να παίρνουν στα χέρια τους και να διαφεντεύουν.» 

Για την έκθεση τυπώθηκε πολυσέλιδος κατάλογος. Τα κείμενα του καταλόγου επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, AICA HELLAS.

STIGMES2

Οι συλλέκτες 

Συλλέκτες των έργων είναι το ζευγάρι Γιώργος Γαϊτανάρης και Ιώ Ντόλκα, Έλληνες επιστήμονες που ζουν στην Αμερική με καταγωγή και των δυο από την Τρίπολη.  Το 2019, απονεμήθηκε στον Γιώργο Γαϊτανάρη το Prix Galien Canada, το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της φαρμακολογίας, που αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ φαρμακευτικής έρευνας. 

Η Ιώ Ντόλκα είναι  ιδρύτρια μιας πρωτοποριακής προσπάθειας στον χώρο των σπάνιων παθήσεων, η οποία έχει οδηγήσει στην βελτίωση της ζωής δεκάδων ασθενών που υποφέρουν από αυτά τα νοσήματα.

Επί μια 20ετία ο Γιώργος και η Ιώ συγκεντρώνουν έργα, τα οποία έχουν ως βάση αναφοράς τον ελληνικό κόσμο, κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας. 

Η συλλογή τους περιλαμβάνει σήμερα πολλά εικαστικά τεκμήρια και 67 από αυτά θα εκτεθούν στην έκθεση της Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης.

Διάρκεια έκθεσης: ως 3 Οκτωβρίου. Στις  7 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση θα μεταφερθεί και  θα εγκαινιαστεί  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως & Παπαρρηγοπούλου, Τρίπολη, Τ.Κ. 22131

Τηλ.: 2713 600402 & 2710 233241.  

 

ezgif.com resize

psihwn litrwsis banner

o kuklos me tin kimwlia banner

TO MAGIKO KLEIDI 2023banner

banner diathlasi