ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Πρωταγωνιστούν:Έμιλι Μπλαντ, Τζος Ο’Κόνορ, Κόλιν Φερθ, Ίβ Χιούσον, Κόλμαν...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ περιοδεία

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ περιοδεία

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα εδώ και 5 χρόνια, πουεξελίχθηκε σε μια βαθιά σχέση...

11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο

11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο

Το MuSifanto – 11 ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ανοίγει το πολιτιστικό καλοκαίρι στη Σίφνο....

ΝΙΝΟ & ΖΟΖΕΦΙΝ CITY GARDEN by Christmas Theater - 27 Ιουνίου

ΝΙΝΟ & ΖΟΖΕΦΙΝ CITY GARDEN by Christmas Theater - 27 Ιουνίου

Οι ΝΙΝΟ και ΖΟΖΕΦΙΝ ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή και ετοιμάζονται να...

A Night of Queen With The Bohemians  ALL THE SPECTACULAR HITS TOUR

A Night of Queen With The Bohemians ALL THE SPECTACULAR HITS TOUR

“Bohemian Rhapsody”, “The Show Must Go On", “We Will Rock You", “I Want to Break Free”, “AKind...

Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ 2ος χρόνος

Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ 2ος χρόνος

Ύστερα από τη θριαμβευτική περσινή της πορεία και τα συνεχόμενα πανελλαδικά sold...

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι  περιοδεία

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι περιοδεία

  Μετάφραση: Παντελής ΜπουκάλαςΣκηνοθεσία: Σάββας ΣτρούμποςΣκηνικά/Κοστούμια: Κατερίνα...

Ο Τικ και η Τέλα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Ο Τικ και η Τέλα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Ανάμεσα σε πολύχρωμα λουλούδια, αρωματικά φυτά και σκιερά μονοπάτια ο Τικ και ηΤέλα ετοιμάζουν...

Εκκλησιάζουσες | Γυναίκες στην Εξουσία  περιοδεία

Εκκλησιάζουσες | Γυναίκες στην Εξουσία περιοδεία

Τι μπορεί να συμβεί αν μια μέρα οι γυναίκες αναλάβουν την διακυβέρνηση...

  • ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

    ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

    Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2026 17:00
  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ περιοδεία

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ περιοδεία

    Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 22:33
  • 11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο

    11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο

    Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 13:44
  • ΝΙΝΟ & ΖΟΖΕΦΙΝ CITY GARDEN by Christmas Theater - 27 Ιουνίου

    ΝΙΝΟ & ΖΟΖΕΦΙΝ CITY GARDEN by Christmas Theater - 27 Ιουνίου

    Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 13:24
  • A Night of Queen With The Bohemians  ALL THE SPECTACULAR HITS TOUR

    A Night of Queen With The Bohemians ALL THE SPECTACULAR HITS TOUR

    Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 13:14
  • Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ 2ος χρόνος

    Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ 2ος χρόνος

    Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 13:03
  • Ιφιγένεια η εν Αυλίδι  περιοδεία

    Ιφιγένεια η εν Αυλίδι περιοδεία

    Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 12:07
  • Ο Τικ και η Τέλα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

    Ο Τικ και η Τέλα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

    Σάββατο, 13 Ιουνίου 2026 13:11
  • Εκκλησιάζουσες | Γυναίκες στην Εξουσία  περιοδεία

    Εκκλησιάζουσες | Γυναίκες στην Εξουσία περιοδεία

    Σάββατο, 13 Ιουνίου 2026 12:58
  • NAOMI MUTOH  La Pesanteur et la Grâce

    NAOMI MUTOH La Pesanteur et la Grâce

    Σάββατο, 13 Ιουνίου 2026 12:29

IDEALISMENES

Κορυφαία εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρέως προγράμματος εορτασμού που παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, αποτελεί η έκθεση με τίτλο  «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα. Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου (8.00 μ.μ.) στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.  Με καταγωγή από την Τρίπολη, το ζεύγος των συλλεκτών, Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Αμερική, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συλλογή του στην γενέτειρα του. 

Η έκθεση των έργων προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιασθούν εικαστικά τεκμήρια, τα οποία καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες. 

Περιλαμβάνει 67 συνολικά έργα, που παρουσιάζονται σε εννέα ενότητες, χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett που είναι από τις πιο εμβληματικές ματιές των περιηγητών του ελληνικού χώρου, ενώ ο βασικός πυρήνας της αφορά στην περίοδο της επανάστασης του 1821 και για αυτήν υπάρχει όλη η σειρά των έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου, που βασίστηκε στην αφήγηση του Μακρυγιάννη,  επίσης έργα του Reinagle από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπως και ιδεαλισμένες αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών, από καίριες στιγμές του αγών, αλλά και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, από επώνυμους ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι: Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts, εικονολογικές υπενθυμίσεις, όπως είναι η σειρά των πλοίων από τον Κογεβίνα,  ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μπόστ, που καλύπτουν πάμπολλα ιστορικά περιστατικά.  Η παρουσίαση κλείνει με τo γλυπτό “Περικεφαλαία” του Θόδωρου Παπαδημητρίου. 

Στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης σημειώνει: «Το ωραίο, στην εικαστική του έκφραση, πόθησαν και ζήτησαν και με πάθος αποθησαυρίζουν και στοργικά προστατεύουν εδώ και 20 χρόνια δύο της Τρίπολης ξεχωριστοί βλαστοί, ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, δικά μας τέκνα  που άνθισαν και καρπίζουν στα ξένα. Καρπός πολύτιμος αυτός του εικοσάχρονου μόχθου και, βέβαια, ολοζωής έρωτα οι «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου», εικαστικά τεκμήρια που απλώνονται σε τέσσερις αιώνες. Η αγάπη των δύο σπουδαίων επιστημόνων και συλλεκτών προς την καταγωγική πόλη, την Τρίπολη όλων μας, και η ευγνωμοσύνη τους προς το έπος της Τριπολιτσάς της Ελλάδος, καταθέτουν ως σπονδή την παρούσα  έκθεση των 67 θαυμαστών εικαστικών τεκμηρίων στιγμών και θυσιών και αγώνων του Ελληνισμού.» 

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελένη Καρούντζου, ονομάζει την Αρκαδία κέντρο της Πελοποννήσου και την Τρίπολη κέντρο του Μοριά, λίκνο νίκης και ελευθερίας και επισημαίνει ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις-δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανδρειοσύνη του γένους μας. Μας αφορούν όλους μας και είναι μοναδική ευκαιρία να  αναπτυχθεί μία πολιτιστική κίνηση, η οποία θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια από τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις είναι και η έκθεση του ομογενή Αρκά-Τριπολιτσιώτη Γιώργου Γαϊτανάρη.» 

Η γενική διευθύντρια και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Μεταξία Τσιρταβή (Ξένια Καλδάρα), που συμμετέχει στη διοργάνωση της έκθεσης, επισημαίνει σχετικά: «Η Συλλογή του Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα αποτελεί προσφορά στον τόπο όπου συνέβη το πρώτο και ένα από τα πλέον καθοριστικά γεγονότα της Επανάστασης. Προσφορά στην Τριπολιτσά. Συνεργαζόμαστε δυναμικά με τον Δήμο Τρίπολης, με τη Δημοτική Αρχή και με τον δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, ενισχύοντας την πολιτιστική πρωτοτυπία ταυτόχρονα με την αισθητική καλλιέργεια. Η έκθεση της συλλογής δίνει –και δίνουμε– πρωτείο και προβάδισμα ποιότητας. Η εξαιρετική ποιότητα των εικαστικών τεκμηρίων, το εύρος των οποίων καλύπτει πολλαπλά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ζήσει εκείνες τις στιγμές του Αγώνα που σήμερα μας επιτρέπουν να στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο μεγαλείο τους, στην αυταπάρνηση, στη θυσία. Στη μοίρα που μπορούν οι λαοί να παίρνουν στα χέρια τους και να διαφεντεύουν.» 

Για την έκθεση τυπώθηκε πολυσέλιδος κατάλογος. Τα κείμενα του καταλόγου επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, AICA HELLAS.

STIGMES2

Οι συλλέκτες 

Συλλέκτες των έργων είναι το ζευγάρι Γιώργος Γαϊτανάρης και Ιώ Ντόλκα, Έλληνες επιστήμονες που ζουν στην Αμερική με καταγωγή και των δυο από την Τρίπολη.  Το 2019, απονεμήθηκε στον Γιώργο Γαϊτανάρη το Prix Galien Canada, το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της φαρμακολογίας, που αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ φαρμακευτικής έρευνας. 

Η Ιώ Ντόλκα είναι  ιδρύτρια μιας πρωτοποριακής προσπάθειας στον χώρο των σπάνιων παθήσεων, η οποία έχει οδηγήσει στην βελτίωση της ζωής δεκάδων ασθενών που υποφέρουν από αυτά τα νοσήματα.

Επί μια 20ετία ο Γιώργος και η Ιώ συγκεντρώνουν έργα, τα οποία έχουν ως βάση αναφοράς τον ελληνικό κόσμο, κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας. 

Η συλλογή τους περιλαμβάνει σήμερα πολλά εικαστικά τεκμήρια και 67 από αυτά θα εκτεθούν στην έκθεση της Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης.

Διάρκεια έκθεσης: ως 3 Οκτωβρίου. Στις  7 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση θα μεταφερθεί και  θα εγκαινιαστεί  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως & Παπαρρηγοπούλου, Τρίπολη, Τ.Κ. 22131

Τηλ.: 2713 600402 & 2710 233241.  

 

ezgif.com resize

psihwn litrwsis banner

o kuklos me tin kimwlia banner

TO MAGIKO KLEIDI 2023banner

banner diathlasi