LIONODA

Shortlist Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας
Όσκαρ 2021

Υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Χρυσές Σφαίρες 2021

Βραβείο Σκηνοθεσίας Τμήμα Giornate degli Autori

Φεστιβάλ Βενετίας 2019


Βραβείο Fedeora

Φεστιβάλ Βενετίας 2019


Βραβείο EFADs-CAACI

Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2018


Με τις λέξεις «Αν κλάψεις, θα σε σκοτώσω» να ηχούν στ’ αυτιά τους, η Άλμα και οι γιοι της δολοφονούνται στην εμφύλια σύρραξη της Γουατεμάλας.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Ενρίκε, στρατηγός εν αποστρατεία, δικάζεται ως υπαίτιος γενοκτονίας. Απαλλάσσεται λόγω κακοδικίας, όμως, και το πνεύμα της “Llorona”, της Γυναίκας των Δακρύων δηλαδή, αρχίζει να περιπλανιέται στον κόσμο των ζωντανών κα να τον καταδιώκει.


Τα βράδια, ο Ενρίκε ακούει το θρήνο της. Η σύζυγος και η κόρη του πιστεύουν ότι επιδεικνύει τα πρώτα συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι η νέα τους οικονόμος, η Άλμα, είναι εκεί για να αποδώσει τη δικαιοσύνη που δεν απέδωσε το δικαστήριο.

 

Ο θρύλος της la Llorona

Η Γυναίκα των Δακρύων (la Llorona) είναι ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους της Λατινικής Αμερικής. Είναι η ιστορία της θλίψης, της απελπισίας και του θρήνου μιας γυναίκας. Μία ιθαγενής, που την εγκαταλείπει ο άντρας της, αποφασίζει να συνεχίσει τη ζωή της και κάνει δύο παιδιά εκτός γάμου. Όταν ο άντρας της επιστρέφει αναπάντεχα, αναγκάζεται να πάρει μέτρα για να επανακτήσει το στάτους της ως παντρεμένη γυναίκα.

Πνίγει τα παιδιά της και, σχεδόν αμέσως μετά, το μετανιώνει και αυτοκτονεί. Ο Θεός την τιμωρεί να περιπλανιέται αιώνια ως πνεύμα, θρηνώντας και αναζητώντας τους χαμένους της γιους. Ο θρήνος της παγώνει το αίμα όποιου τον ακούει. Σε αντίθεση με το θρύλο, στην ταινία η Llorona τοποθετείται στο σήμερα. Θρηνεί για τα παιδιά της που πέθαναν στον εμφύλιο της Γουατεμάλας. Δεν είναι πλέον θύμα της κοινωνικής ηθικής. Είναι μια γυναίκα που αναζητά εκδίκηση.

 

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Χάιρο Μπουσταμάντε

Παραγωγή: La Casa de Produccion

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Μερσέντες Κορόι, Σαμπρίνα Ντε Λα Χοζ, Μαργκαρίτα Κενέφικ, Χούλιο Ντίαζ

Διάρκεια: 97’

Έτος Παραγωγής: 2019

Στις 23 Φεβρουαρίου αποκλειστικά στις οθόνες του Cinobo