DimitrisMamaloukos3975z B 1 1

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση / δρώμενο που συνδυάζει την κλασική φιλολογία με την τέχνη του σύγχρονου χορού, και η οποία περιέχει αποσπάσματα από τα έργα της σπουδαίας Αμερικανίδας χορογράφου Μάρθα Γκράχαμ που είναι βασισμένα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και την επιρροή των αρχαίων κειμένων στις τέχνες και τον πολιτισμό των ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα.

Στην εκδήλωση εναλλάσσεται η αφήγηση με τον χορό. Η δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens (CYA), δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία για την τεχνική, το όραμα και το κινητικό λεξιλόγιο της Γκράχαμ,  μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης του 20ού αιώνα. Η ομιλία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ ερμήνευσε την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα τις αρχαίες ελληνικές ηρωίδες και τα έντονα συναισθήματά τους – οργή, πένθος, ζήλια, φόβο, και επιθυμία για εκδίκηση. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης και στις χθόνιες θεότητες, τις Ερινύες.

Η καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ, Πένυ Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με τo Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη διδάσκει, συνθέτει, και αναβιώνει μια χορευτική σύνθεση εμπνευσμένη από το κλασικό ασκησιολόγιο της τεχνικής Γκράχαμ καθώς και αποσπάσματα από τα έργα της χορογράφου, Clytemnestra και Night Journey.


Έλληνες επαγγελματίες χορευτές παρουσιάζουν τις συνθέσεις και ερμηνεύουν τα αποσπάσματα από το έργο της Γκράχαμ, όλοι εκπαιδευμένοι στην τεχνική και το ρεπερτόριο της Γκράχαμ, ορισμένοι εξ αυτών με εκπαίδευση και στο Martha Graham Dance Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.

Έργα

Έξι έργα της Γκράχαμ έχουν διατηρηθεί και παρουσιάζονται μέχρι τις μέρες μας αντλώντας υλικό από την αρχαιοελληνική γραμματεία:

  • Cave of the Heart – 1946 (βασισμένο στο μύθο της Μήδειας)
  • Night Journey – 1947 (βασισμένο στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης)
  • Clytemnestra – 1958 (βασισμένο στο μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας)
  • Errand into the Maze – 1947 (βασισμένο στο μύθο του Θησέα, της Αριάδνης, και του Μινώταυρου)
  • Phaedra – 1962 (βασισμένο στο μύθο της Φαίδρας, Θησέα και Ιππόλυτου)
  • Circe – 1963 (βασισμένο στη συνάντηση του Οδυσσέα με τη μάγισσα Κίρκη).

Άλλα τρία είναι βασισμένα σε αρχαίες ιεροτελεστίες και σε μύθους με αφηρημένο τρόπο:

  • Primitive Mysteries – 1931 (για θρησκευτικά μυστήρια εκτελούμενα από γυναίκες)
  • Dark Meadow – 1946 (για τις ιεροτελεστίες και τα μυστήρια που βοηθάνε τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και με την κοινότητα του)
  • Rite of Spring – 1984 (για την ιεροτελεστία της άνοιξης)

Το project πραγματοποιείται με την υποστήριξη και άδεια του Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.

DSC01954
Σύλληψη/Έρευνα/Οργάνωση Παραγωγής/Παρουσίαση
Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου
Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, College Year in Athens (CYA) /Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ)

Χορογράφος
Πένυ Διαμαντοπούλου
Καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ

Χορεύουν: Ναταλία Καλογεροπούλου, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Βάσια Κολλιού, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Τσικμανλή, Μάρα Τσούρμα

Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Ευαγγελίου

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
ώρα έναρξης: 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
70 ' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12€ γενική είσοδος
10€ μειωμένο (φοιτητές, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65)

Η είσοδος συστήνεται για ηλικίες από 8 ετών και άνω

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/martha-graham-kai-ellinikoi-mythoi/?lang=el