rsz tragoudi 3

Γραμμένο το 1961, το Τραγούδι του νεκρού αδελφού είναι ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Το έργο είναι μια λαϊκή τραγωδίαεμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά του φασισμού. Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού περιλαμβάνει οκτώ ανυπέρβλητα λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Το έργο, που διαπνέεται από μια συγκίνησηαρχετυπική –σχεδόν θρησκευτική–, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα σε εθνική ομοψυχία, σκύβονταςμε συγκλονιστική ωριμότητα πάνω στις πληγές του Εμφυλίου, οι οποίες την εποχή που γράφτηκε ήταν ακόμα ανοιχτές.

Η πρώτη παρουσίαση του Τραγουδιού έγινε το 1962από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τονΓρηγόρη Μπιθικώτσηστην κορυφαία ίσως στιγμή του.Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνες του Θανάση ΠαπαγεωργίουτουΘεάτρου Στοά(1999).

Τα «Λυρικά» που πρόσθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη νέα επεξαργασία του έργου έρχονται και ολοκληρώνουν ιδανικά «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Αν και γράφτηκαν το 1977, συντροφεύουν με απόλυτη αρμονία την αφήγηση και τις μαρτυρίες του συγγραφέα Μίκη Θεοδωράκη για τη μεταπολεμική και προεμφυλιακή Ελλάδα των Δεκεμβριανών, της προδοσίας, των ψεύτικων και αληθινών αντιθέσεων. Τα «Λυρικά» είχαν την ιδιαιτερότητα να γραφτεί πρώτα η μουσική και μετά οι στίχοι από τον ποιητή και «συντοπίτη» του Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο,Τάσο Λειβαδίτη. Τα «Λυρικά» πρωτοτραγούδησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο Λυκαβηττό το 1977.

 

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

18 Μαρτίου – 5 Απριλίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ : ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Λέα Κούση

Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου

ΜΑΝΑ(Σοφία): Λήδα Πρωτοψάλτη

ΤΥΦΛΟΣ:Κώστας Αρζόγλου

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ: Κώστας Μακεδόνας

Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ (α΄μέρος): Κώστας Θωμαΐδης

ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Χρήστος Κάλοου

ΠΑΥΛΟΣ: Χρήστος Πλαΐνης

Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ και ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Εύα Καμινάρη

ΠΟΛΥΞΕΝΗ: Ευδοκία Σουβατζή

Κα ΤΣΕΚΟΥΡΑ(Μαρία): Στέλλα Γκίκα

Επίσης οι :

ΑΝΤΡΕΑΣ:Σπύρος Περδίου

ΤΑΚΗΣ: Κώστας Βελέντζας

ΙΣΜΗΝΗ: Μαριαλένα Ροζάκη

ΤΑΣΙΑ, κόρη του: Ελευθερία Στεργίδου

ΜΑΝΑ Ισμήνης, Περικλή:Νίκη Χαντζίδου

Ευανθία, αδελφή Τάκη:Κοραλία Τσόγκα

Πόπη: Βάσω Ορκοπούλου

Πατέρας Νικολιού:Ηλίας Κατέβας

Σοφοκλής: Θοδωρής Τούμπανος