EndinBeauty

Η παράσταση –μια επί της ουσίας προσωπική εξομολόγηση που μετατρέπεται σε σκηνική δράση– γεννήθηκε από την πρόθεση του Χατίμπ να συντάξει ένα κείμενο που βασίζεται σε συνεντεύξεις της μητέρας του με τον ίδιο. Στις 20 Φεβρουαρίου 2012, ο θάνατός της διακόπτει τα πάντα και το έργο μετασχηματίζεται σε επείγουσα ανάγκη να ειπωθούν τα ανείπωτα –όχι ως εξομολόγηση, αλλά ως κατάθεση μνήμης που μπορεί έπειτα να μοιραστεί.


Στο κρεβάτι του νοσοκομείου, η μητέρα του τον ρωτά:

— Δεν μπορεί να γίνει κάποια επέμβαση;

— Όχι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πια.


Μόνος επί σκηνής, ο Ελ Χατίμπ δίνει μορφή στον εσωτερικό κατακερματισμό του ‘ορφανού’ γιου μέσα από μια ασυνεχή αφήγηση που ισορροπεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ. Συνθέτει έτσι μια κατακερματισμένη πορεία από τεκμήρια ζωής: αποσπάσματα εφημερίδων, emails που στάλθηκαν και ελήφθησαν, ηχογραφήσεις και φωνητικά μηνύματα, SMS και βίντεο, υλικά που λειτουργούν ταυτόχρονα ως ντοκουμέντα και ως ανεπαίσθητες ‘αποδείξεις’ μιας σχέσης. Σε αυτά τα στιγμιότυπα επιστρέφουν η οικογένεια, ο τόπος καταγωγής, η μητρική γλώσσα και οι τελετουργίες του αποχαιρετισμού, αλλά και οι αιχμηρές λεπτομέρειες που κάνουν το πένθος ανθρώπινο και συχνά απροσδόκητα αστείο. Με λιτά μέσα και μεγάλη σκηνοθετική ακρίβεια, το οπτικοακουστικό περιβάλλον γίνεται ταυτόχρονα αρχείο και ρωγμή, μέσα από την οποία γλιστρά η ζωή. Το τέλος της Ομορφιάς είναι μια τρυφερή και συνάμα καυστική ιστορία αποχαιρετισμού: ένα θέατρο της πραγματικότητας που αναζητά την ομορφιά ακριβώς εκεί όπου μοιάζει να εξαντλείται.

Κείμενο – Σύλληψη – Ερμηνεία Mohamed El Khatib

Εικαστικός σχεδιασμός Fred Hocké

Ηχητικός σχεδιασμός Nicolas Jorio

Stage manager περιοδείας Zacharie Dutertre

Τεχνική διεύθυνση Arnaud Leger

Διεύθυνση παραγωγής Gil Paon

Διοικητική υποστήριξη Lucile Macé με τη βοήθεια της Mélisane Marien

Συντονισμός περιοδείας Matis Hernandez

Γραφείο τύπου Nathalie Gasser

Παραγωγή Zirlib

Συμπαραγωγή Tandem Douai-Arras–Théâtre d’Arras (Γαλλία), Montévidéo – créations contemporaines (Γαλλία), Théâtre de Vanves (Γαλλία), CDN Orléans (Γαλλία), Scène nationale de Sète et du Bassin de Thau (Γαλλία)

Με την υποστήριξη παραγωγής της Association Beaumarchais – SACD, την καλλιτεχνική υποστήριξη του Festival actOral και την υποστήριξη του Fonds de dotation Porosus

Το κείμενο της παράστασης έλαβε καλλιτεχνική υποστήριξη από το CnT

Ώρες και μέρες παραστάσεων

17/07/2026 στις 19.00

17/07/2026 στις 21.00

18/07/2026 στις 22.00

Διάρκεια 60΄